2015-02-20
I podcasten pratar Klara och Anna om den skadliga servicerösten, att presentera sig och bli presenterad på ett creddigt sätt, och sångvärldens beltingbegrepp. De analyserar röster som Henrik Schyffert och Shakira, pratar om retorik i skolan och diskuterar det faktum att ett europeiskt ideal finns i USA när det gäller sång och tal. Ibland har de gäster. I höstas var amerikanske psykologen Guy Winch med, känd med sin bok Första hjälpen för känslor och ett populärt TED-talk på samma ämne.

Podcasten gör jämförelser mellan amerikansk vardagsretorik och musiktradition och svensk tal- och sångkultur. Det var under ett halvår i New York, där Anna och Klara träffade några av USA:s främsta sångpedagoger och talcoacher, som idéen till podcasten föddes.

Lyssnarnas respons

Lärare har haft användning av avsnitt i sin undervisning, artister har fått värdefulla sångtips, stilcoacher och servicekonsulter har bloggat om podden utifrån sina perspektiv på kommunikation, föreläsare har tackat för nya infallsvinklar, sångpedagoger har hört av sig och berättat hur de fått inspiration.

– Det roligaste med responsen är att den kommer från så många olika håll, precis som vi tänkt – att podden ska ha en bredd när det gäller sång och kommunikation, säger Klara, retorikkonsult.

Vem kan lyssna på podcasten?

En del avsnitt tilltalar främst sångare, artister, sångpedagoger och körledare och andra avsnitt intresserar främst de som jobbar med kommunikation och använder sin röst: lärare, egenföretagare, säljare, föreläsare, ledare, radiopratare.
– Men vi har ju märkt att de flesta avsnitten tilltalar personer, oavsett sångare eller snackare, som intresserar sig för människor, kulturer, språk, sång och kommunikation, säger Anna. 

Pressbilder